18 Eylül 2024 Çarşamba
TEKNOLOJİNİN HAYATA ENTEGRASYONU

 

Hem ebeveynler için, hem de öğrenciler için koca bir yaz ayını ve tatili geride bıraktık. Okullar açılıyor! Anne babalar işlerine, öğrenciler okullarına geri dönüyor. Hatta okula ilk defa başlayacak, okulla yeni tanışacak öğrencilerimiz var. Hepimiz için özellikle sosyal aktivitelerle dolu bir yaz planı yapmıştık. Umarım bu plana uyabilmiş, güneşin, ailemizin, arkadaşlarımızın ve tatilin tadını çıkarabilmişizdir. Şimdi okula dönüş vakti geldi. Tatile girerken yaptığımız planın benzerini şimdi yeni dönem için yapacağız. Ama baştan söyleyelim bu planın içinde yasak yok. Böyle kulağa çok güzel göründü değil mi? Belki çoğunuz zaten yasak konulsa bile ...... diyorsunuz. Evet çünkü hayatın içinde teknoloji var ve yasaklandığı anda hayat aksayacaktır. Peki nasıl bir plan yapacağız? Cevabı: “Teknolojiyi hayata entegre edeceğiz, hayatı teknolojiye değil!” Başta planımızda yasak yok demiştik. Sınırsız özgürlük de olmayacak elbette. Çünkü bu durum çocuğa bir özgürlük alanı sağlamadığı gibi onu isteklerinin esiri haline getirir. Önce yetişkin olarak biz sorumluluklarımızın bilincinde olacağız.

En çok iş bize düşüyor çünkü. Sadece kontrol ve gözlemlemenin dışında, bizim kendi hayatımızda da bu plana uymamız gerekiyor, ki en iyi gözlemci çocuklar. Onları uymaları gereken plana inandırmak ve yapılabilirliğini kanıtlamak için bizim mutlaka iyi bir uygulayıcı olmamız gerekiyor. Ama bunu gerçek hayata geçirmek ne kadar zor değil mi?

İşte tam bu noktada “Teknoloji kullanmak yok!” diyemeyiz. Bu yüzden planımızı teknolojiyi hayata entegre ederek yapacağız. Peki bu bize ne kazandıracak?

  •  Kendimizle ilgilenecek, sosyal hayatı kaçırmayacağız,
  • Daha fazla hareket edeceğiz,
  • Ekran kullanım süresini kontrol altına alacağız,
  • İşe yarayan, yararlı teknolojiler kullanarak Teknoloji Okuryazarı olacağız,
  • Hayatı kolaylaştıracağız,
  • Ve en önemlisi sevdiklerimize vakit ayırabileceğiz.

Bunu yaparken yanlışa düşebileceğimiz bazı doğru sanılan yanlışlar da var elbet. Bunları da sıralayalım ki yapmayalım:

  •  Daha hızlı olmak,
  • Her dijital bilginin doğru olduğunu sanmak,
  • Hayatta her şeyin teknolojide bir karşılığını aramak,
  • Kararsız kaldığımız zaman aralıklarında teknolojiyi tercih etmek,
  • Yine en önemlisi kendimizi dinlemekten kaçıp hayatı ertelemek.

Her bireyin, ailenin, evin kendine ait farklı bir planı olacaktır. Çünkü hepimizin ihtiyaçları, hayattan beklentileri ve hoşlandıkları farklıdır. Bilmeliyiz ki karşımızdaki bir yetişkin değil, bir çocuk / ergen. Bunun için işe kendimizle başlamalıyız. Çocuğumuz gelişir, bilinçlenirken bizim de içimizin rahat edeceği ve hayatı kolaylaştıracak bir plan. Bunun için kendimizi ve ailemizi iyi tanıyor ve ihtiyaçlarını biliyor olmamız gerekiyor. Oturup ailece yetişkinler olarak çocuğumuza olup biteni anlatmak ve plana onları da dahil etmek sonradan çıkacak pürüzleri daha etkisiz hale getirecektir.

Hayatınızın içinde neler var birlikte belirleyin: İş, okul, spor, sinema/tiyatro, kitap, oyun, müzik, seyahat ve daha neler neler? Bu saydıklarımızın ve sizin sayacaklarınızın hepsinde Teknoloji var. Uykuda bile.

Ama dedik ya hayatı kaçırmadan teknolojiyi hayata entegre edeceğiz. Bunu yaparken bir hayattan bir teknolojiden bir şeyler koymak işi dengeleyecektir. Bunu yaparken başta saydığımız kazanımları ve yapmamız gerekenleri dikkate alarak yapmalıyız.

O zaman örneklemeye başlayalım, mesela *Okul:* Belirli saatlerde evin dışında geçirdiğimiz ve dersler, aktivitelerden oluşan yoğun bir zaman dilimini okulda geçiriyoruz. Okulda telefon kullanmıyoruz, ama okulda da birçok teknolojik alet kullanılıyor. Akıllı Tahta, Bilgisayar, 3D printer, setler vb. Burada öğretmen veli iş birliği önemli yer tutuyor, çünkü sizin veli olarak kontrolü devrettiğiniz kişi öğretmen olacak.

Bu yüzden plana öğretmeni de dahil edebilirsiniz. Özellikle bizim Dijital Kaynaklar adını verdiğimiz Teknolojik yapı okulda teknolojinin kullanımını yeterince sağlıyor. O zaman kontrolün velide olacağı başka bir yaşamsal aktivite örneği verelim. Yemek: Ne yemek istediğimize evde herkesin hoşlandığı bir yemeği seçerek karar veriyoruz. Belki bu yemeği bilmediğimiz başka tariflerin çocuğun internet üzerinden araştırarak bulacağı bir tarif ile yapabiliriz. Ya da sinemaya gitme kararını filmin yorumlarını çeşitli sinema sayfalarında okuyup birlikte yorumlayarak karar verebiliriz. Spor yaparken nabzımızı / adımımızı kontrol ederek yaktığımız kaloriyi hesaplanabiliriz.

Herhangi bir oyun oynarken karşılaştığımız, bilmediğimiz bilgileri sorgulamak da teknolojiyi hayata entegre edecektir. Bunları yaparken göreceksiniz kendimiz ve sevdiklerimizle ilgileneceğiz, sosyal hayatı kaçırmayacağız, daha fazla hareket edeceğiz, ekran ve fiziksel hareket sürelerini dengeleyeceğiz. Ama hızlı olmamak, her şeyi teknolojide aramamak, doğru bilgiyi araştırmak ve kendimizi dinlemek kaydıyla... O zaman okullar açılırken birlikte oturalım ve Teknolojiyi Hayata Entegre edecek planımızı birlikte yapalım.

Osman ÖZŞEN
BİL Eğitim Kurumları IT ve Eğitim Teknolojileri Koord.