12 Ekim 2021 Salı

          Dünya çapında bilişim alanında her daim yeni bilgisayar virüsleri ortaya çıkmaya başladı. Solucanlar, Truva atları, Spyware, Rootkit vs. Kimisi casus yazılım kimisi ise direkt bilgi çalmaya odaklanmış ve programlanmış minik yazılımlar. Şimdi bahsedeceğim yazılım muhtemelen bu yazıyı okuyanların çoğunun bilgisayarına bulaşmamış türden. Virüsün adı Ransonware. Türkçe karşılığı ise Fidye yazılımı. Ransomware, bulaştığı bilgisayardaki tüm dosya yapılarını kendi içerisinde tanımlı olan bir dosya türüne dönüştürüp şifreleyerek sizden belli ücret talep ediyor. Öyle ki bu ücret standart bir bilgisayar kullanıcısının ödeyebileceği miktarın sınırlarını zorluyor. Maalesef ki bu ücreti ödediğiniz taktirde bilgisayarınızın tekrar eski hale gelebilmesi için üretilen bir ters anahtar bulunmayabilir. Ransomware şifreleme algoritması, öylesine karmaşık ki, dosyaların farklı bir programla tekrardan açılıp kurtarılabilmesi neredeyse imkansız hale geliyor. 

          Şifrelenen dosya türlerinden birisi ise WIOT. Dikkat etmemiz gereken bu dosya tipi ransomware yazılımının dosyaları şifreleyip kendi dosya uzantısını gömdüğü bir uzantı. Fidye yazılımları Dünya çapında öylesine yaygınlaştı ki verilerimizi mutlaka yedeklememiz gerektiğinin farkında olmalıyız. Bilgisayar üzerinde çalışırken önemli dosyalarımızı bulut sistemlere aktararak kendimizi bir nebze de olsa güvene alabiliriz. Aksi taktirde bir fidye yazılımı bulaşması sonucu kaybettiğimiz verilerin geri gelebilmesi için Kuantum Bilgisayarlara dahi işimiz düşebilir. Bunun sebebi ise Ransomware yazılımlarının şifreleme algoritmalarının üst düzey olması ve çözücü anahtarların üretilebilmesinin çok fazla vakit alacağı. 

          Peki bizler interneti nasıl kullanacağız? Pek çoğumuz “Güvenli Olmayan web sitelerinde gezinmeyin”, “Her şeyi indirmeyin”, “Bilmediğimiz sitelere girmeyin” kurallarını biliyoruzdur. Fakat bunlar ne kadar yararlı. Standart bir bilgisayar kullanıcısı için yeterli olsa da bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren için gözden kaçan durumlar olabilir. Bir virüsün bilgisayarınıza bulaşabilmesi için herhangi bir web sitesinde gezinmek gerekmiyor. Sadece açık ve internete bağlı olması yeterli. Bu durumda şunu bilmeliyiz; şüpheli gördüğümüz her içerikten uzak duramıyorsak, en azından bir fidye yazılımı özelliği olan anti virüs kurmamız gerekiyor. Çünkü bir virüs evinizdeki güvenli kamerası IP numarasından ağınıza sızan bir kişiden de, arkadaşınızın size verdiği USB bellekten de gelebilir. Yeni çıkan virüs tipleri için dikkatli olmayı kural koymamızın vakti geldi!

Abdullah ALAGÖZ

Maltepe BİL Koleji Bilişim Öğretmeni