15 Kasım 2022 Salı

PANDEMİ DÖNEMİNDE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARINDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

BİL Eğitim Kurumları ve İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) iş birliğiyle “Ergenlikte Covid-19 Pandemi Döneminde Beslenme Alışkanlıklarında Görülen Değişikliklerin İncelenmesi” konulu yüksek lisans tez çalışması yapıldı.

İAÜ Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR danışmanlığında, Uzman Diyetisyen Cemre İNAN tarafından yürütülen araştırmada, pandemi döneminde lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarında görülen değişiklikler tespit edildi.

 

VÜCUT AĞIRLIĞI NORMALİN ÜSTÜNDE OLAN ÖĞRENCİLERİN AĞIRLIKLARI ARTTI.

Araştırma sonuçlarına göre pandemi döneminde lise öğrencilerinin çoğunun beslenme alışkanlıkları değişti ve fiziksel aktiviteleri azaldı, bunlara bağlı olarak vücut ağırlıkları arttı. Vücut ağırlığı fazla olan öğrencilerin %70’e yakını, obez öğrencilerin ise yaklaşık %80’i pandemi döneminde daha fazla kilo aldı. Ağırlıkları normal olan öğrencilerin %40’ının vücut ağırlığında artış görülürken zayıf olan öğrencilerin vücut ağırlıklarında değişiklik olmadığı görüldü. Sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmayan öğrenciler, pandemi sürecinde vücut ağırlıklarını yönetmede sıkıntı yaşıyor.

 

PANDEMİ HAMUR İŞLERİ, FAST FOOD, TATLI VE SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIK TÜKETİMİNİ ARTIRDI.

 

Yapılan çalışmada, pandemi sürecinde lise öğrencilerinin sebze tüketiminde artış gözlenirken margarin, fast food, hamur işi, tatlı ve abur cubur tüketiminde de artış olduğu görüldü. Beslenme örüntüleri incelendiğinde katılımcıların yüksek yağ tüketimi dikkat çekici boyutta olduğu tespit edildi. Pandemi dönemi, öğrencilerin sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazanmalarına ortam hazırladı.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE MEYVE TÜKETİMİ AZALDI.

Diyet, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ile mineral açısından yeterli ve dengeli olmasının bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Antioksidan etkisiyle bilinen A, C ve E vitaminlerinin hastalıklardan korunmada önemlidir. Yapılan araştırmada, meyve tüketiminin azaldığı ve bu vitaminlerin yeterince alınmadığı belirlendi.

 

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SAĞLIKSIZ BESLENME ALIŞKANLIKLARI YETİŞKİNLİK VE YAŞLILIK DÖNEMİ İÇİN RİSK OLUŞTURMAKTADIR.

Çocukluk ve ergenlik döneminde oluşturulan beslenme alışkanlıkları yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir. Ergenlik öncesi vücut ağırlığı fazla olan çocukların %60’ından fazlasının erken yetişkinlik döneminde aşırı kilolu olmaktadır. Pandemi döneminde değişen beslenme alışkanlıkları, lise öğrencileri üzerindeki etkileri bulunmaktadır. Bu konunun göz ardı edilmemesi gerekmekte ve bu yaş grubundaki öğrencilere beslenme eğitimi verilmelidir. 

 

GENÇLER YETERLİ MİKTARDA FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMIYOR, GÜÇSÜZ BİR NESİL YETİŞİYOR.

Türkiye Beslenme Rehberi’nde ergen bireyler için günlük en az 60 dakika fiziksel aktivite tavsiye edilmektedir. Pandemi döneminde lise öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinde ciddi bir düşüş görüldü ve bireylerin fiziksel aktivite sürelerinde %20’ye yakın azalmalar oldu. Ayrıca dijital cihazlarla çok fazla vakit geçiren ergenlerin kas gelişimleri açısından fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi gerekmektedir.

Cemre İNAN

Uzman Diyetisyen