02 Ocak 2023 Pazartesi

21.yy. gelişen teknoloji ile birlikte daha etkili bir sunum için bilginin prototip haline gelmesi günümüz öğrenme anlayışının yerini almıştır. Verilmek istenen bilginin görsel olarak temsil edilmesi teknolojik gelişmelerin etkisiyle evrensellik kazanmıştır. Günümüz dünyasında yeteneklerin geliştirilmesinde ve etkili bir şekilde desteklenmeleri prototip üreterek mümkün olmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmaların yer aldığı yarışmalarda bilginin gücünü arttırmaya ve daha etkili bir iletişim gerçekleştirmelerine zemin oluşturmuştur. 

Üreten nesillerin bilgi, yetenek ve üstünlüğünü göstermek için düzenlenen yarışmaların sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle bir araya getirerek topluma fayda sağlayacak prototiplerin ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Bireyler çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgilerin süreçlerini başarı ile tamamlayarak farkındalık oluşturmaktadır. İnsanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere hedefe ulaşmak için kullanılan prototipler değerlendirilip uygulamaya koyulmaktadır. Bugün hemen hemen her alanda yapılan çalışmaların yeni çözüm yolları sunduğu bir gerçektir. Günümüz öğrenme anlayışının getirdiği bazı kurallar da bireylerin içerisindeki yarışma duygularını tetiklemesidir.

 

Bireylerin kendi aralarında oluşturduğu ekiplerin nihai bir prototip üzerinde aylarca beyin fırtınası yaptığı, planladığı, inşa ettiği sürecin tamamlanmasından sonra ben değil biz kavramını daha iyi anlamaktadır. Geleceği inşa ederek kılavuz haline gelirler. Bir bütünün parçası olmanın ve sorumluluklarının üstesinden gelmenin sevincini yaşarlar.

 

Prototipler oluşturulduktan sonra gerçek kullanıcıların test etmeleri için yarışmalar bir köprü görevi görür. Kullanıcılardan alınan görüş ve önerileriler bireylere prototipi geliştirmeleri için yeni fikirler verir. Prototipler, tasarımın genel olarak anlaşılmasını geliştirir ve yarışmalar ile hedefin ötesine geçebilirler.

 

Prototipleme başarının ilk adımıdır. Bu nedenle prototip oluşturmanın ve bunu yarışmalarda sunmanın büyük avantajları vardır.

  • Ekip iletişimini geliştirir.
  • Güven oluşturur.
  • Prototipin daha iyi anlaşılmasını sağlar.
  • Geribildirimler sağlar.
  • Hataları en aza indirir.
  • Kullanıcıların testine izin verir.
  • Yatırımcıları cezbeder.

Oğuzhan POLAT

Ankara Altındağ BİL Koleji Bilişim Öğretmeni